Thursday, May 11, 2006

Ludoteca Ursuletul

Apropo de naming, in Vatra Dornei am gasit probabil ultima instantiere in the wild a unui cuvant foarte rar:

LUDOTE//CĂ ~ci - Colecţie de jucării şi de jocuri. /

O gasiti pe strada Eminescu. Apropo de asta, localnicii par a fi foarte interesati de mind games, altfel nu se explica ce geniu a reusit sa numeasca astfel strada pe care se afla, printre altele, si o sinagoga parasita. La cat de abandonate si distruse aratau totusi ambele intitutii si vazand si anuntul de pe geam, intelegi ca probabil la un moment dat in istorie, oamenii locului au trecut in mod regretabil la shootere.

Pe de alta parte, si ursuletii de plus au un nume cu o istorie interesanta. Denumirea de "Teddy bear" vine de la Theodore "Teddy" Roosevelt, un outdoorsman care in timpul sau liber era presedinte al Statelor Unite. Vanand ursi pe Missisipi, omul a refuzat sa impuste "point blank" un urs ranit, spre deosebire de alti vanatori romani de trista amintire. A considerat ca asta ar fi lipsa de sportivitate. Un cartoonist de la Washington Post a ilustrat povestea, ideea a prins si un nene a primit in 1903 permisiunea scrisa a presedintelui de a produce ursuleti de plus, sub acest nume.

Apropo, colectionarii de ursuleti de plush se numesc arctofili, prin alaturarea cuvintelor grecesti "philos" (iubitor de) si "arcto" (urs).

No comments: