Monday, May 29, 2006

The 29 Factor

Astazi, putina istorie...
  • 29 mai 757 - Paul I se urca pe tronul pontifical, incepind procesul de transformare a papalitatii in cea mai influenta putere non statala a lumii.
  • 29 mai 1453 - Cade Constantinopol-ul si odata cu el, capul lui Constantin al XI lea. Un supravietuitor gaseste in schimb cizmele cu emblema imperiala, vulturii bicefali. Mahomed al II lea va transforma totul: una din primele sale masuri este aceea de a pune bazele primei scoli administrative din Imperiu. Astfel vulturii flaminzi ai birocratiei vor invata teoria cizmei: calca-i in picioare, stai cu ele birou, comporta-te ca o ciubota. Sutul in fund dat crestinatatii cu aceasta ocazie va muta centrul ortodoxiei la Moscova. Lumea va putea dormi linistita; nu peste foarte multa vreme, lumina va veni de la rasarit.
  • 29 mai 1630 - Se naste Charles al II lea. Intotdeauna a avut o problema cu banii; dupa un traseu sinuos, care include o scurta domnie in Scotia si o foame lunga de 8 ani in Franta se intoarce in Anglia, pentru ca la ...
  • 29 mai 1660 Charles al II lea sa restaureze monarhia engleza; Oliver Cromwell si puritanismul vor lua o pauza, catolicismul va reusi totusi sa supravietuiasca in Anglia, iar Thomas Beckett va putea dormi macar pentru o perioada linistit. Aflat in aceeasi mare jena financiara, la indemnul lui Ludovic al XIV lea si pe baza dispenselor sale generoase, Anglia intra in razboi cu Olanda. Colonia New Netherland va deveni New York. Lumea nu a apucat niciodata sa ii multumeasca celui mai prost administrator al epocii pentru investitia care va da cele mai multe dividente omenirii: Statele Unite ale Americii.
  • 29 mai 1917 - Se naste John Fritzgerald Kennedy, primul presedinte american care va semna un tratat de neproliferare a armamentului nuclear;
  • 29 mai 1954 - Papa Pius al X lea da publicitatii un nou tratat de neproliferare - declaratia privind Sanctitatea; desi unii au incercat sa spuna ca orice incercare de a sistematiza dogmatic absolutul va fi sortita inevitabil unilateralitatii utopice, Sfintenia are acum reguli stricte.
  • 29 mai 1967 - Un alt papa Paul, de data asta Papa Paul al VI lea, va numi 27 de noi cardinali; printre ei Karol Wojtila, arhiepiscopul Cracoviei.
  • 29 mai 1977 - Rusii testeaza un nou tip de arma atomica la Semipaliatinisk, in ciuda tratatelor semnate.
  • 29 mai 1980 - nici americanii nu pierd vremea: un nou test atomic va avea loc in Nevada.
  • 29 mai 1982 - Karol Wojtila va intreprinde prima vizita papala in Anglia dupa 1531, de data asta sub un alt nume: Papa Ioan Paul al II lea; in aceeasi zi americanii dau publicitatii primele detalii despre initiativa de aparare strategica, Dumnezeu alergind cu plasa dupa fluturii atomici si zglobii.
  • 29 mai 1990 - Boris Yeltzin ajunge la putere in Rusia, comunismul fiind tras pe linie moarta de descendentii fostilor colonisti din New Netherland, cu largul ajutor al Papei Ioan Paul al II lea. Rusia va rata sansa oferita de Mahomed al II lea, in timp ce Charles (bineinteles) al II lea va jubila, gandindu-se ca a castigat in sfarsit ceva: pariul cu istoria.
  • 29 mai 2006 - Fuck history. There isn't such a thing as a 29 factor. De fapt, astazi implinesc 29 de ani, motiv pentru care voi face cinste cu o pizza primului meu cititor care a avut rabdarea sa citeasca acest post si care va accepta prezenta invitatzie. Be the first to drop a comment, and you're in ...

2 comments:

kristache said...

O incredibila potrivire s-a petrecut astazi, ziua incepand cu o nevinovata "Mihaela, stii cumva cand e.." :) Cineva, acolo sus, mi'a dorit o pizza :)

Corin Chiriac said...

Si ca sa citam si dintr-un film cu Sydney Poitier, acu ghici cine vine la cina ...:)

Ne auzim dupa ce termininam programu', ca orice sculeuri matritzeori care se respecta.