Sunday, December 27, 2009
I hate ponies!
Lady Randolph Churchill in a letter to her Harrow studying 16 years old son, dated 19 September 1890
Thursday, December 24, 2009
Asa, un whishlist fotografic vag :)
Lentile: un 60 mm si un 80 de mm;
Alpa, inca nu am decis ce.
Voigtlander R4A (gata, s-a rezolvat, l-am luat)
Lentile: un Voigtlander Nokton 50mm 1.1 sau 1.5, un Nokton 35mm 1.8, un Ultron 28mm 2.0, un Color Heliar 75mm 2.5 pentru portrete; (intre timp mi-am luat un Ultron 35mm 1.7 si un Skopar Snapshot 25mm 4);
Nikon D7000 digital, un FM2/Titanium si un F6 pe film
Lentile: un 50mm 1.4 pentru Nikon, un 12-24mm, 85mm 1.4, 85mm 1.8 avem, multumim pentru intentie.
Leica CL
Lentile: Summicron-ul de 40mm 2; Leica Summicron M 50mm 2;
Canon AE-1 Program
Canon L1
Zeiss Super Ikonta A 531/2
Zeiss Super Ikonta B 532/16 (din toata saracia, inainte sa platesc darile la Stat...)
Zeiss Ikon Kolibri (Guess what... :)
Zeiss Werra
Contax Zeiss IIA/IIIa
Rolleiflex 2.8F. Merge si un 3.5E sau F:)
FED Siberia
Plaubel Makina 67
Olympus Pen FT
Pentacon Six
Hasselblad Xpan sau un Fuji TX-1 (more or less the same)
Hensoldt Hensa Reporter
Gandolfi Precision
Steinheil Casca II
Konica Hexar RF
Konica Hexar AF
Yasuhara T-981
Sa intram si in compacte:
Ricoh GR21 sau un Ricoh GR1s
Ricoh 500G
Leica Minilux
Leica CM
Rollei 35 SE
Fuji KlasseW
Minox 35 GT
Olympus 35SP
Olympus 35RD
Olympus XA
Minolta TC1
Konica S3 Auto
Yashica T5
Instant things:
Polaroid 690
Polaroid 600SE
Asa, mai pe departe: o Moskva, un Kiev, un Kalimar Reflex, un Bencini Comet III, un Tessina, un Graflex de presa, un Minox Riga, un Minox MX, un Exakta Varex VX, o lentila Zeiss Sonnar Ultron de 50mm 1.5, o prisma metered pentru Bronica ETRSi, un incarcator profesional, un set de 8 acumulatori R6 buni.
si mult timp liber, daca se poate.
Saturday, December 19, 2009
Ataque de panico!
Watch his four-minute short, "Ataque de Panico!" (Panic Attack)
Product tip for Asus
if you were wondering what should be the next big thing after you flattened the EEE netbooks, here is a free tip from me: just put an eInk based e-book reader on top of them, on the back of the actual screen, for an extra 200$. No, actually, for an extra 199$.
The thing is I don't want to carry both a netbook and an e-reader around. If you price the combo better than the cost of a separate netbook + ereader combination, it would be great.
And you should, as the combo should have only one battery, not two, as its separate pieces.
Friday, December 18, 2009
Thursday, December 03, 2009
Decat
Mircea Geoana, in timpul dezbaterii
E greu cu romana, domnule Geoana. Decat ca din cauza asta o sa pierdeti voturi, chiar mai mult decat din cauza vizitelor la Moscova si la Vantu.
Sunday, November 29, 2009
Naming is Believing
Get yourself a good name. Naming is believing.
Nomen Est Omen
As indrazni sa spun ca State Socoteanu e un nume predestinat pentru un vistiernic. Aproape la fel de bun ca Porcescu, numele politistului care a investigat spargerea de la mine de-acasa, de-acum cativa ani.
Completati lista, va rog. Dar sa se potriveasca ca o manusha, zic.
Saturday, November 28, 2009
An old Jewish saying*
- The story.
___
* for those who ask themselves if Basescu slapped a child or not.
Monday, November 23, 2009
Urmatorul Vadim Tudor
Iata un domn care si-a luat treaba foarte in serios, antrenandu-se de mic in sustinerea rechinilor. Off topic probabil ca va intrebati cum vor naturaliza pasari flamingo in Herastrau. Raspunsul e aici, ascuns in viziunea paradisiaca a urmatorului Vadim Tudor.
Tuesday, November 17, 2009
Change (the lyrics)
Tot ce e normal
Pentru ei e banal, deci prost
Nu o sa apari pe post
Daca nu esti gay sau lesbï, n-are rost.
O sa repuiesc ce aveam sa-i zic lu' domnu' Puya, pentru care am tot respectu':
Domnu' Puya, eu va vad pe post
ori sunteti lesbian,
ori textierul e cam prost.
Daca vreti un proof reader
Va dau unul, contra cost.
Sunday, November 15, 2009
Thursday, November 12, 2009
We've launched skittles.ro
You’ll see. There’s nothing like a horde of kids ransacking a candy store.
So with no further introduction :), meet our Facebook interfaced, diurn cycle fitted, interaction packed little absurd universe. Here it comes: skittles.ro.
Sunday, November 08, 2009
The case of planning: missing the point
Inainte de toate, o intrebare: cum naiba poti sa pui stampila "manifest" peste un text care e in esenta conservator si care lupta pentru pastrarea unui model nascut in anii '60-'70? Sa ii lasam pe progresisti sa scrie manifeste, nostalgia nu ajuta aici.
In al doilea rand, in ciuda titlului, nu avem in fata un manifest, ci o jalba. Ea propune o concluzie vaga (meseria asta involueaza), dar nu ofera o solutie sau un clear path of action (cum fac in genere manifestele) si nici nu prea explica de ce se intampla concluzia respectiva.Cele zece "argumente" care sustin concluzia nu sunt argumente. Un argument are o premisa si o concluzie, unite de o relatie cauzala clara. Aici avem niste potentiale premise ale unor argumente inexistente, "vandute" pe post de concluzii, in fapt doar simptome slab interpretate ale unui context prezent.
Tertius: exista o solutie mai buna, care poate inlocui usor concluzia vaga a articolului - "meseria asta involueaza, status quo-ul trebuie restaurat". Sa o enuntam deci: "Suntem in secolul XXI, meseria asta trebuie sa evolueze". Sa luam acum pe rand aceste premisele prezentate drept concluzii, care tin loc de argumente:
1. Ideea de "strategie" s-a banalizat, termenul a fost compromis. Toata lumea face strategie. Orice prost face strategie, pentru ca stie cum se face din Warcraft 3.
Asa e, doar ca nu apanajul asupra terminologiei ne face planneri, ci performanta noastra, valoarea pe care o aducem clientilor. Meseria de fotograf nu va disparea pentru ca mai nou toata lumea are un aparat de fotografiat. Ea va supravietui pentru ca un fotograf profesionist stie si poate mai multe decat un amator, pentru ca ofera in mod constant peformanta, chiar daca mai nou amatorul isi poate permite acelasi echipament. Efectul va fi probabil unul de triere: vor disparea diletantii din meseria asta, vor fi mai putini cei care vor putea purta in dreptul numelui eticheta de planner, pentru ca doar calitatea prestatiilor lor le va da dreptul sa o faca, si nu apanajul lingvistic.On the other side, vor fi mai putini clienti care vor apela la serviciile profesionistilor, pentru ca, nu-i asa, acum nu mai sunt fortati sa foloseasca un Lamborghini cand vor sa se duca la piata: au de ales, exista inclusiv in organizatiile lor "amatori" care pot sa le ofere solutii cu 50% mai putin eficiente decat un planner profesionist, la 10% din costul acestuia. Si surprinzator, nu au nevoie de mai mult.
Lucrurile trebuie nuantate in continuare - nu toti "amatorii" care fac strategie sunt prosti, sunt cazuri in care se descurca acceptabil, chiar daca nu ofera performanta unui planner. Au citit si ei cartile pe care le-am citit noi, doar ca nu au atat de multa experienta practica. Trebuie sa acceptam faptul ca in secolul XXI know-how-ul se democratizeaza, nu mai e apanajul unor "initiati". Plannigul nu are nimic de-a face cu misterele de la Eleusis, iar noi nu suntem marii lui preoti.
Sa continuam paralela cu fotografia - daca problema ar fi atat de grava, fotografii profesionisti ar fi disparut odata cu aparitia bancilor de imagini, chestuine care nu s-a intamplat. Ei au facut altceva: s-au adaptat, s-au nisat mai mult pe calitate, unii s-au specializat, au inceput sa se marcheteze mai bine. Unii chiar au vazut o oportunitate aici, folosind bancile de imagini pe post de canale de mass market.
Intr-un cuvant au cautat solutii, si-au dus meseria in secolul XXI, nu au facut crize de nostalgie dupa old school planning. Cam asta ar trebui sa facem si noi. Ca sa ramanem in zona "client", sarim la:
7. Toate campaniile au devenit integrate in teorie, in practica suntem departe de adevar
Asa e, dar nu e o problema de planning, e o problema de brand management, un alt subiect de discutie (de altfel, important). Nu e treaba plannerului, e treaba brand managerului sa asigure consecventa in comunicare pe toate canalele si pana la un punct, interoperabilitatea intre agentiile care lucreaza pentru el.
Ar mai trebui spus ca nu toate agentiile sunt full service pe bune, chiar si in interiorul retelelor interoperabilitatea este foarte scazuta iar calitatea prestatiilor pe diferite canale e inegala, motiv pentru care clientul prefera sa lucreze cu mai multe agentii specializate pe Branding, BTL, Events, PR, Online/Interactive. Imi aduc aminte ce iesea cand lucram in branding si trebuia sa colaboram cu agentia de publicitate a clientului: invariabil nu respectau conceptul din spatele brandului. Inainte sa ne plangem de client insa, trebuie sa ne asiguram ca suntem capabili sa lucram cu oricine intra pe usa in board room-ul acestuia. Cate organizatii pot spune cu mana pe inima ca sunt pregatite sa faca asta?
2. Clientii ne constrang sa gandim din ce in ce mai mult pe termen scurt
Nu doar planul lor haotic de marketing (sau lipsa lui) ne pune in aceasta postura, ci si faptul ca impinsa de instant communication, economia se misca mult mai rapid fata de acum 20 de ani. Indiferent cat de obiective sau nu sunt cauze din spatele acestui fapt, avem nevoie de o solutie, pentru ca nu putem schimba modul in care functioneaza clientii decat foarte greu.
Solutia este una mixta: nu accepti sa lucrezi pe proiecte care iti cer prestatii intr-un timp mai scurt decat cel necesar pentru a da un raspuns de planning decent, dar in acelasi timp cauti solutii: anticipezi tu nevoile clientului daca omul lui de marketing nu o face, pregatesti idei noi pentru ei, cauti instrumente de analiza de piata si research care sa se miste mai rapid in costuri mai mici, ii oferi solutii mai rapide dar mai putin eficace, pentru ca la urma urmei asta iti cere. Ca sa continuam logic, sarim la:
6. Cercetarea sindicalizata e in regres
Cercetarea sindicalizata este un raspuns, dar nu e singurul. Oricum nu toti clientii si-l permit, nu-i asa, mai ales in cazul agentiilor mici. Exista insa nuante intre un desktop research chior si un studiu pe industrie care care costa 5000 de euro. Ca sa pastram firul epic, sarim asadar la:
5. Plannerii nu mai vorbesc despre cercetari de piata inovative
Problema nu e ca nu mai vorbesc, problema e ca nu prea fac cercetare, iar atunci cand o fac prefera criteriile demografice celor psihografice. Oricum cercetarea de piata nu prebuie sa fie in mod necesar inovativa, trebuie sa fie eficace si eficienta in acelasi timp. Daca inovatia o face mai eficace sau mai eficienta, are sens, daca nu, nu.
In linii mari, online-ul e raspunsul evolutiv; treaba noastra este sa punem peste el instrumente profesioniste care sa aiba un reach mai mare si sa functioneze mai rapid. Gasesti inclusiv in Romania firme care iti ofera instrumente profesionist construite de market research in zona online cu un pret decent, care functioneaza nu doar rapid, ci si suficient de corect. Continuam cu online-ul, de aceea sarim la "argumentele":
8. Discutiile online nu au reusit sa eficientizeze comunicarea in agentii si
9. Browsingul online este "the amateur way of doing planning"
care spun in linii mari acelasi lucru: online-ul genereaza ineficienta, concluzie cat se poate de gresita. In masura in care pastrezi mindframe-ul old school, asa e. Nu poti sa faci cercetare in online cu formate definite pentru offline. E ca si cum ai pune o sa pe o vaca - nu a fost proiectata pentru asta.
Luate ca atare Y! Messenger, Facebook, Twitter nu pot fi folosite direct ca instrumente de market research. E simplu, nu asta e rolul lor primordial. Ce trebuie sa faca plannerul inovator este sa se uite la la platforme de dezvoltare din spatele lor. Rolul lui este sa gandeasca instrumente de marketing research care sa foloseasca aceste platforme de dezvoltare, si nu sa foloseasca produsul in mod direct pentru asta.
Ar mai fi ceva de spus pe tema asta: motivul pentru care un planner petrece 70% din timp online are si ceva de-a face cu faptul ca acolo s-a mutat comunicarea, mai nou. Si nu doar in online pur si simplu, ci in real time communication, in social networking. Atunci cand publicul tau petrece 70% din timp online, e de bun simt sa fii si tu acolo.
Si da, undeva in urmatorii 10 ani o sa vina o vreme cand o sa iti sune telefonul si brand managerul de la capatul celalalt o sa iti spuna: vreau in 6 ore o cercetare pe 5000 de oameni din targetul asta din zona de nord a capitalei pentru ca vrem sa ducem un retail store volant acolo, moment in care teoria asta cu offline-ul nu o sa mai tina. Singura intrebare este daca te pregatesti de pe acum pentru momentul ala, sau daca bagi capul in nisip. Filmul de mai jos explica destul de bine directia in care o iau lucrurile (deschideti-l in youtube ca e format wide):
Bottom line: mediile nu pot fi blamate, modul in care (nu) le folosim poate fi gresit. Sta in puterea noastra sa facem treaba asta mai bine. Sa ne intoarcem la vesnicele probleme cu cei de la creatie:
3. Disruptionul creativ este mai sexy decat ideile cu impact pe termen lung.
Comparam mere cu pere. Disruptionul creativ e o tehnica de creatie, ideile eficiente (nu neaparat cu impact pe termen lung) sunt treaba plannerului. Ele nu se exclud reciproc. Intai vine plannerul, apoi creatia, validata de catre acesta. Daca se intampla altfel, inseamna ca pozitia de planner in cadrul echipei/organizatiei nu e exercitata intr-un mod eficient si credibil in acelasi timp. Daca esti "sarit" din arborele decizional, inseamna ca nu aduci valoare in acel proiect. In traducere libera, fie nu iti faci bine meseria, fie agentia/clientul vor sa se miste rapid si considera ca se pot misca suficient de bine si fara aportul strategiei, chestiune destul de des intalnita in anumite industrii. Sa ne gandim pentru o secunda cum se vindeau dezvoltarile imobiliare inainte de criza. Cate aveau o pozitionare bine definita sau macar un value proposition clar? Era suficient un pic de comunicare generica, fara cap si coada, si treaba mergea de la sine.
Stiu, e o realitate greu de inghitit pentru un planer. Asta are si o parte pozitiva: te poti concentra mai mult timp pe proiecte unde strategia chiar face diferenta. "Argumentul" asta e practic acelasi cu:
4. Creativii lucreaza din ce in ce mai mult "off" client brief si "off"creative brief.
Daca ai suficienta credibilitate ca planner in agentie sau la client, nu validezi creatia. Oricum, daca ai credibilitate, nu esti pus in postura in care esti sarit din schema. Daca executivul agentiei isi permite sa dea creatie nevalidata de strategie la client, o face pe barba lui, nu pe barba ta.
Raspunsul adaptativ ofera o solutie aparent surprinzatoare: daca esti bun, data viitoare faci tu creatia direct pe strategia ta. Sau ai o echipa de Art/Copy care sunt suficient de maturi si iti sunt suficient de prieteni incat sa mearga pe mana ta si pur si simplu sa execute ce le pui in fata.
Daca stai si te gandesti, e o solutie cel putin la fel de buna ca aceea de a lasa creatia sa se descurce singura. In cel mai rau caz o sa pui creatia in postura in care ai fost tu pus, aceea de apendice inutil. Asta asigura o intelegere mai buna a contextului in cazul unor proiecte viitoare.
10. Resimtim implicatiile profesionale ale trendului individualist.
Nu ma prind daca autorul vorbeste de colegii din creatie, caz in care discutam de argumentul de mai sus, de alte agentii care lucreaza pentru acelasi brand, sau despre public. Pisica e din nou in ograda noastra. In interiorul organizatiilor, depinde doar de planner daca isi exercita sau nu functia cum trebuie. In afara lor, plannerii trebuie sa invete inainte de toate sa se inteleaga intre ei, sa se sindicalizeze. Niste pasi au fost facuti, exista o organizatie a acestora. In ce masura ea a exercitat presiuni sau a facut lobby pentru cresterea interoperabilitatii in agentii sau pentru a convinge companiile despre utilitatea plannerului, asta e o alta discutie.
In final, trebuie spus un lucru - cea mai mare problema cu articolul asta e cea care transpare asa, la un nivel paradigmatic - neevaluand corect natura problemei, neformuland un clear path of action, articolul face un deserviciu destul de mare meseriei noastre.
Daca tu ca planner nu evaluezi corect situatia in care te afli, cum sa fie meseria asta luata in serios? Daca tu ca planner nu ai o solutie clara la o problema de comunicare, de ce naiba ti-ar mai da clientii sansa sa faci asta pentru ei?
Monday, October 26, 2009
Ochii care nu se vad se uita
N-a fost cand, nu-i asa - ca multi dintre cei care platesc impozite grase statului roman, muncesc mult in timpul liber. Dar cum viata are felul ei amuzant de a ne schimba prioritatile, iata-ma fata in fata cu faptul in sine, intr-o pauza de tigara, undeva in fata Guvernului Romaniei.
Nu vreau sa va obosesc, pe scurt, detalii de magazioner: venit, vazut, atras atentia ilegal si lipsa de moralitate, ei injurat, eu spus nesimtiti, cine e seful vostru, ei scolari clasa a patra nu recunosc, eu poze, ei blocat, aproape bataie, ei injurat din nou, jandarmi legitimat eu, intrebat de ce nu ei, caci injurat de fata cu organul, jandarmi mintit nu auzit nimic.
Daca va intrebati de ce mana schimba involuntar postul la radio pe BBC World, atunci urcati seara rupt de oboseala in masina, asta e raspunsul.
Pur si simplu v-ati saturat de Romania.
Viata bate filmul
Mungiu, noteaza chestia asta, ca e misto. Poate o faci la seria 3.
Sunday, October 25, 2009
Saturday, October 10, 2009
Monday, October 05, 2009
Sunday, October 04, 2009
Sunday, September 27, 2009
Saturday, September 26, 2009
Tuesday, September 22, 2009
Copywriteri, ganditi!
Daca erati copywriterii mei si veneati la mine cu textul asta, cred ca va omoram cu pietre. Asa, ca sa va explic ce e aia cauzalitate.
Saturday, September 12, 2009
Cafea
Wednesday, September 09, 2009
Un adevar trist (pentru elefanti)
-Nu!
-Pentru ca nu le da nimeni!"
Sunday, September 06, 2009
B&F is the new B&O
Monday, August 31, 2009
The side stories of the internet bubble (I)
Wednesday, August 26, 2009
Holy Grail
Tuesday, August 25, 2009
Tuesday, August 18, 2009
Greuceanul cel de Aur
Am primit un premiu-leapsha de la Bradutz, care e nu doar unul dintre cei cinci cititori ai mei, ci si un tip extrem de politicos. Sa nu ne luam foarte tare in serios, zic, ci sa dam mai departe prea plinul, nu fara a observa ca vizualul putea fi mai fericit :)
Regulile premiului spun ca trebuie:
1. Să-l afişezi pe pagina ta.
2. Să afişezi link-ul celui ce te-a premiat.
3. Să dai premiul mai departe la 10 persoane.
4. Să anunţi premianţii, printr-un comentariu.
5. Să te bucuri de el.
Cum eu sunt mai ursuz, am doar vreo 5 nominalizari. Ordinea este aleatorie:
Muler's Hic Sunt Dracones,E's Egotism,
Ruki's Lactobar,
Sickootz's Propaganda or bust!,
Raluca's Boarfa Blog, intre timp defunct.
Saturday, August 15, 2009
Buy me two
Friday, August 14, 2009
Thursday, August 06, 2009
ADOR Rulez
Capitolul I. Generalitati
Art.1. ADOR este singurul festival al industriei de publicitate din Romania care premiaza gandirea creativa si strategica in toate mediile de comunicare."
Ok, Cornele, daca spui tu ca e regula, atunci e regula... Numai pune arma jos, ca o sa ranesti pe cineva...
Tuesday, July 21, 2009
I served the king of England
- Hmm. Asta ar pune expresia "Unsul lui Dumnezeu" intr-o cu totul alta lumina :)
Sunday, July 19, 2009
Monday, June 29, 2009
Friday, June 26, 2009
Tuesday, June 16, 2009
Saturday, June 13, 2009
Photographic Divination
Monday, June 08, 2009
Sunday, June 07, 2009
Thursday, June 04, 2009
Tuesday, June 02, 2009
Saturday, May 30, 2009
Tuesday, May 12, 2009
Kindle Demographics
More on the Kindle Culture blog.
Zilele triste ale filmului european
- Nu cred ca exista asa ceva.
- Normal ca exista. Ce crezi ca s-a intamplat cu tzestoasele ninja dupa ce au imbatranit?!
Monday, May 11, 2009
It's fucking Richard Burton
Al naibii, cred ca sunt ultimul om de pe planeta care s-a prins cine e naratorul :). Richard Burton recita din Dylan Thomas intr-unul din ad-urile mele favorite, facut de fostii mei colegi de retea de la DDB London pentru Volkswagen.
Also check out www.night-driving.com, it pays.
Sunday, May 10, 2009
Despre mestesugari
Lucrurile pe care le faceti arata ca si cum ati lucra pe banda rulanta, in graba, lipind cu putin clei idei de mana a doua. Pana una alta, cunosc doar trei mestesugari romani care isi merita numele: Lola, Monica Paduret si Ana Ponta.
A, ar mai si Rolando Negoita, doar ca daca te uiti la price tag, intelegi ca el are chiar foarte mult respect fata de sine.
Ceea ce e bine.
Friday, May 08, 2009
Holy Grail
Tuesday, May 05, 2009
Monday, May 04, 2009
Tuesday, April 21, 2009
Thursday, March 12, 2009
Doua infinite
SMS Vodafone trimis catre clienti*.
Zic sa nu va grabiti. Vine Pastele, asteptati oferta cu trei infinite de la Orange.
___
(* primit de la dl. Glontz, caruia ii multumim pentru forward)
Saturday, February 14, 2009
Chairman Mao's Little Red Cellphone
Friday, February 13, 2009
Tuesday, January 27, 2009
The Old Smoke
Saturday, January 17, 2009
Nescafe
Exista in spatele acestui slogan /adline niste intrebari ingrijoratoare despre cum functoneaza industria de advertising, daca te gandesti cam prin ce trece un slogan inainte sa fie aprobat.
Vorbim de o chestie care a fost scrisa de un copywriter, in teorie un profesionist al comunicarii, de cateva layere decizionale la client, in care specialisti in marketing si comunicare stau si intorc lucrurile pe toate partile, si nu in ultimul rand despre un consumator pe care mi l-as fi dorit un pic mai putin anesteziat.
Wake up, people! Un zambet impreuna?!