Probabil ca nu multi dintre voi au auzit de Alan Turing. Cumva e normal, in masura in care nu ati trecut printr-o facultate gen AC sau informatica. Celor care nu il cunosc, cred ca e suficient sa le spun ca el a inventat modelul teoretic pe baza caruia functioneaza calculatorul pe care il folosesc, sau ca datorita muncii sale in materie de criptografie, Marea Britanie si ceea ce Churchill numea "the British way of life" au fost probabil salvate in timpul bataliei Atlanticului. Primul test pentru masurarea inteligentei artificiale i se datoreaza, precum si primele cercetari despre matematica din spatele modelului viu.
Problema e ca Turing era homosexual intr-o perioada in care homosexualitatea era pedepsita prin lege in Marea Britanie. Undeva in 1952, in urma unui incident, matematicianul este acuzat de ceea ce legea britanica numeste "gross indecency", chestiune tratata de Alineatul 11 al Criminal Law Amendment Act din 1885, ocazie cu care isi recunoaste public orientarea sexuala. I se da sansa sa aleaga: fie intra in puscarie, fie i se va aplica un tratament pe baza de hormoni, pentru a i se reduce libidoul, urmat de o perioada de probatie. Alege varianta a doua. Bineinteles, omul isi pierde slujba, stigmatizat fiind de lumea pe care o salvase.
In 8 June 1954, Alan Turing e gasit mort in propria casa; un grand finale, probabil o sinucidere: langa el e descoperit un mar injectat cu cianura de potasiu ce purta urma muscaturii sale, exact ca in povestea sa favorita, "Alba ca zapada".
Ei bine, aici intra in scena brandurile - exista o legenda conform careia unul din primele logo-uri de la Apple Computer ar fi defapt un tribut voalat adus lui Alan Turing.
E o poveste adevarata, e o simpla legenda urbana? Clienti, intrebati un om de branding si bucurati-va daca va va raspunde: Who cares? "Branding is the art of telling people stories they want to believe". Ce e o poveste, pana la urma? Calatoreste, e rezistenta, durabila, transporta valori. E un vehicul cultural.
Dar dupa ce usile se inchid si voi plecati acasa fericiti, cu platforma de comunicare in brate, stiti care e satisfactia noastra secreta? Ca am reusit sa spunem inca o data povestea lui Turing, pe banii vostri murdari.
Asta e povestea noastra. Asa sa stiti.
2 comments:
foarte frumos
mhm. subliminal. deci de-aici vine curcubeul de pe mar. deci e dupa ce Steve a muscat din mar la indemnul sarpelui si inainte de a i-l pasa lui Adam. deci mitul intemeietor. mmm
Post a Comment