Thursday, September 07, 2006

Cum alegi un bun designer industrial

Mi-a venit intr-o seara, din cer senin, raspunsul la aceasta intrebare. De fapt, primul meu raspuns ar fi fost sa il pun sa imi gandeasca designul unei pipe. O sa va explic de ce ar fi fost ok si de ce nu intr-un post foarte lung si obositor, probabil. Al doilea raspuns, de data asta mult mai acceptabil, a venit destul de rapid in urma primului:

Il pui sa iti creeze un set de piese de sah.

E suficient pentru a verifica daca intelege ideea de unitate stilistica, daca esteticul urmareste functia, daca piesele reusesc sa isi pastreze caracterul distinct si sa se diferentieze intre ele, sau daca designerul s-a gandit la costul de productie ca la un criteriu. In plus, avantajul e ca ai intotdeauna in fata un etalon clasic, mai exact neoclasic, setul Staunton.



Apropo de acest set, trebuie spuse 2 chestii interesante.

Primul ar fi faptul ca succesul lui e mai degraba un simptom al unei revolutii care incepe in perioada victoriana, si care va da lumii multe exemple de design excelent: standardizarea. Faptul ca setul a fost gandit de mintea mesterului pentru a putea fi produs in masa, la un cost redus, l-a facut sa se raspandeasca foarte repede in lume si sa devina setul clasic de sah al perioadei moderne.

Al doilea lucru care merita mentionat e ca de fapt, designul acestui set nu ii apartine lui Staunton, ci lui Nathaniel Cook si/sau cumnatului sau John Jaques, proprietar al unei firme care producea jocuri - Jaques of London. La vremea respectiva (1849), Staunton, probabil cel mai bun jucator al momentului si autorul celei mai celebre rubrici de sah din istorie (Illustrated London News), a functionat doar ca celebrity endorser pentru acest set. Din cate stiu si din cate au cercetat istoricii, e foarte posibil ca acesta sa fi fost probabil primul caz de celebrity endorsement comercial, in sensul modern al cuvantului.

Hai totusi sa mai spunem ceva. Exista un Staunton care a avut totusi o contributie directa si majora in evolutia designului - botanistul George Leonard Staunton, care angajat fiind de Compania Indiilor, a descoperit acel Earl Grey consumat in cantitatzi industriale prin unele birouri pe care le cunosc, la naiba, atat de bine.

No comments: