Saturday, December 31, 2011

Scurta cronica de film

Tocmai am vazut "Barbierul din Siberia". Nu e o drama, e o comedie despre o tragedie. Pe scurt, nu are sens sa pierdeti timpul pentru cele trei sau patru scene de buna calitate bine ascunse in cele 3 ore de plot, ca va dau eu minutajul corect. Ma rog, are sens in masura in care vreti sa admirati peisajul si scenografia. Nu e un film despre Rusia, nu e un film despre sufletul rusesc, nu e un film despre onoare (ce prostie). Daca asta isi propusese Mihalkov, a esuat lamentabil. Rusia lui nu a existat nicioadata. Sufletul rusesc, atat de clamat in cronici, a ramas agatzat ca scama pe pelicula de la Doctor Jivago; probabil ca o sa fie nevoie de o ecranizare dupa Makine ca sa il scoata de-acolo.

Altfel, o prestatie buna a lui Oleg Menshikov (Tolstoi), pus in pielea unui personaj usor cretin, si un rol secundar absolut notabil (Radlov). Julia Ormond (Jane) a jucat superficial, nu a inteles nimic din rol. Poate si pentru ca nu prea avea ce.

As a side dish, mie mi-a placut Mihalkov in rolul lui Alexandru al III lea, pe cuvant, dupa cum aproape ca mi-a placut Mihalkov in rolul lui Eisenstein, in scena din gara. Ce pacat ca s-a mai facut.

No comments: