Gand 1
Stiti care e diferenta intre britoni si romani?
In Marea Britanie e posibil sa gasesti vreo 10.000 de oameni dispusi sa cante Rule Britannia! in prima seara a festivalului Proms impreuna cu un Sir Willard White care isi poarta mandru bandana cu Union Jack. Altfel spus, e posibil sa te simti la opera ca pe stadion, in sensul bun al cuvantului. Sa te simti viu, sa intelegi ce e aia istorie traita, traditie care te umple de mandrie, prestigiu national. Toate acestea in prime time, pe BBC.
In schimb, pe plaiurile mioritice, in ciuda incercarilor statului de a crea o rezervatie de muzicofili, salile Festivalului George Enescu arata in continuare la fel de vesel ca o expozitie de taxidermie tinuta in holul Institutului Ana Aslan. Sala e inerta, oamenii sunt impaiati, tonul e funebru, intunecat, cu iz de mucegai. Daca vei reusi vreodata sa strangi 10.000 de oameni la un loc in Romania, va fi in mod cert pentru ca le da Becali reducere la bilete, numai sa vina in Ghencea sa cante refrenul la o melodie a lui Scooter. Asta bineinteles, in pauzele scurte dintre scandarile rasiste.
Din punct de vedere muzical, lumea se imparte in doua: sunt tari care fac muzica, si tari care se duc la Eurovision.
Gand 2
Apropo de asta, premierul meu preferat, Vasile Tarlev, a reusit sa imi smulga din nou un zambet.
Zilele trecute, l-a admonestat pe tanarul Arsenie pentru ca nu a contribuit suficient de consistent la construirea imaginii republicii Moldova, acesta luand note mici la editia 2006 a festivalului. Vag, chestia asta imi aduce aminte despre un dictator african care isi facuse trupa de jazz, impuscandu-si colegii atunci cand i se parea ca nu canta suficient de bine.
O sa va las sa savuratzi momentul de manie proletara al unui guvern de muzicologi in devenire :)
Citez din Flux, nr. 20:
“Primul ministru Vasile Tarlev şi-a exprimat nemulţumirea, în cadrul şedinţei de miercuri a Guvernului, în legătură cu prestaţia reprezentanţilor Republicii Moldova, Arsenie şi Natalia Gordienco, la ediţia din anul curent a „Eurovision”, desfăşurată la Atena (Grecia). Tarlev a cerut Ministerului Culturii şi Turismului să se ocupe, „începând de astăzi, de selectarea, elaborarea regulilor de joc, de mobilizarea tuturor profesioniştilor în domeniu şi nu a merge în stare de alertă cum a mers în anul acesta”. „Este foarte important să ne pregătim normal, cel puţin mult mai bine. Scenariul privind regia care a fost prezentată, dacă era o atitudine mai profesionistă, rezultatele erau mult mai bune”, a declarat Tarlev. O altă problemă la care s-a referit primul ministru a fost promovarea insuficientă a piesei. „Nu de a sta la Bucureşti şi de a dansa, de a participa la unele concursuri, dar de a se ocupa cu imaginea Moldovei la „Eurovision”, a precizat premierul Tarlev. La rândul său, ministrul Culturii şi Turismului, Artur Cosma, a spus că reprezentaţii Republicii Moldova nu prea au avut şanse, deoarece în anul curent la Atena a învins estetica urâtului. Potrivit lui, în anul curent va fi modificat sistemul de selectare a echipei ce va reprezenta Republica Moldova la „Eurovision”. El a spus că Arsenie şi Natalia Gordienco nu au reuşit să facă turnee promoţionale în nici o ţară, ceea ce „într-un fel, a dat peste cap prezenţa şi prestaţia de la Atena”. „Mai multe situaţii obiective şi subiective au influenţat prestaţia noastră la Atena şi avem rezultatul final pe care îl avem (...) Nu este vorba că nu avem interpreţi, nu avem talente, este vorba de acest gen de muzică uşoară care diferă foarte mult de alte genuri şi aici contează mult posibilităţile financiare, logistice şi de concertare a celor care doresc să obţină un rezultat mai înalt la „Eurovision”, a mai spus Cosma.”
Vittorio Emanuel
5 years ago
No comments:
Post a Comment