Tuesday, May 29, 2007

Vamos a la playa

Stand la coada la pasapoarte, am inteles brusc de ce labradorii pe care ii plimba politistii prin Otopeni au hainutze pe care scrie "VAMA": la cat au tras pe nas in cariera lor, era de presupus ca sunt vamaiotzi.

Sunday, May 27, 2007

Amsterdam?

Well, Amsterdam is about people...
..doing the faux pas.... doing the faux pas. It's about drama...The end of the affair... and night life.Night life.Amsterdam is a place where being different is the way to stay unnoticed...a place where tradition meets technology...
... and Mr. Happy meets Mr. Homeless.Homeless in AmsterdamAmsterdam is a place for people mocking politics....... in other words, a place to lighten up. Here, Buddha ran into a joint, and they lived happily ever after...
This is Amsterdam - a place you can easily miss, but only after you've seen it.

Monday, May 21, 2007

Lesson learned

A refreshing lesson learned about myself: I will never compromise on good design. Even if this means losing money, time, an important client, a friend or even my job. The only thing you can really lose is your reputation.

Actually, it's the only thing you've got.

Sunday, May 20, 2007

Stunning

Great cameras, stunning photos, nice website.

Friday, May 18, 2007

Politice III (Jurnal de campanie)

"Rosu sau roz, rosu sau roz... Nastase ar fi ales rosu, sa nu se interpreteze.". Zambeste stins. "Roz, pentru optimism, calm si incredere". Cu o jumatate de gest, isi trece cravata in jurul gatului, innodand-o cu gesturi mecanice. Isi arunca o ultima privire in oglinda, privind totusi cu o urma de satisfactie nodul perfect. "Nod de Prim Ministru". "Oricum, asta nu o sa pacaleasca pe nimeni" isi spune oftand, intalnindu-si privirea. E obosit si descurajat, satul de rolul acesta de personaj secundar intr-o comedie cu final previzibil. "Hai, sa terminam cu sarada asta. Intra in rol Mircea, intra in rol."

In direct, in zece minute.

Usa de la baie se inchide cu un clinchet discret, de seif. "Ca in Geneva, la banca" se surprinse gandind, inainte de a ingropa gandul adanc, in sinea sinelui sau. Un seif al gandurilor. Routine kicks in. Aproape mecanic, aranjeaza faldurile steagurilor. Biblia din stanga scaunului, orientata spre camera. Cartile de pe birou, care vor da forta gestului acela cu mana.

"Un patriot, un european, un om cu frica lui Dumnezeu, dar in acelasi timp un intelectual rasat. Asta sunt eu, Mircea Geoana." isi spuse parca pentru a-si face curaj, in timp ce becul de deasupra camerei deveni rosu, precum cravata pe care ar fi trebuit de fapt sa o aleaga.

Wednesday, May 16, 2007

Ma numesc Rosu

...

C: vreau sa folosesc rosu pentru fond ca sa stand out from the crowd
I.: dar cu fondul alb you stand out anyway... dar fara sa tipi :)
C: vreau sa tip. Sa alerge dupa mine sa imi puna camashutza doi tipi mari, in alb, si eu sa flutur, sa flutur pe culoare! :)
C: gandeste-te la 30 de carti de vizita pe o masa
I.: ok.
C.: ze point iz
C.: ca dintre toate acele carti de vizita o vei lua pe cea rosie
C.: daca vrei, facem test :)
C.: "in those days, there were the virgins who attracted people's attention" :)
C.: rosu pe alb, e ceva ancestral
C.: tentatzia pacatului
C.: a primului pacat

Abandonia

Bunicule, da' unde se duc jocurile vechi, cand se duc?
In Abandonia, dragii moshului...

Era o vreme cand fericirea insemna foarte putin, iar jocurile aveau cel mult 8 megabiti, cu tot cu animatii. Printre multe alte lucruri pe cat de minunate pe atat de nemeritat uitate veti gasi aici Perestroika, Simcity 2000, Dune 2, Ufo - Enemy Unknown, Battlechess, Prehistorik 2, Transport Tycoon sau MDK, ambalate frumos, cu parfum de copilarie. Din pacate Wolfinstein 3D, Panzer General si seria Monkey Island sunt inca acoperite de copyright.

Sa sarutam totusi mana bunicului :)

Tuesday, May 15, 2007

Politice II (Jurnal de campanie)

Cu cantec, inainte!

13 mai, zi de campanie electorala. Masini cu difuzoare, chemari la miting, greseli de sonorizare: din boxele partidei pro-Basescu se aude acelasi om bun si pom copt de pe vremea puloverelor pe gat si a fetelor de la APACA. Fratilor, ala e vechiul PD, de trista amintire. Suntem in 2007, contextul e un pic altul, partidul e altul, electoratul e altul. Verificati poate e totusi disponibil vreun update, pe linia de partid.

...

Despre independentza mass-media

In fata Palatului Culturii, descopar cu stupoare o chestie - cu o zi inainte, vazusem in exact acea pozitie o scena pe structura metalica si o gramada de logistica purtand logo-ul Antenei 1, alaturi de sloganul "Mereu aproape".

Initial am crezut ca e vorba de turneul aniversar al acestei televiziuni. Insa a doua zi, exact de pe acea scena s-a agitat patetic domnul Geoana, acest Hugo Chavez Wannabe (gest de tip "vino-ncoa' daca ai curaj": "Domnule Basescu, esti la 800 de metri de locul acesta...") care ametit fiind de efectul picaturilor de retorica stil PDSR trase puternic pe nas ("pensionarilor, v-a marit Basescu pensiile?, muncitorilor, v-a dat Basescu locuri de munca? studentilor, v-a dat mai multe burse?"), parea ca nu isi aduce aminte despre atributiile reale ale institutiei prezidentiale, confundand-o cu guvernul.

Cam atat despre independentza Antenei 1, ca si institutie de presa.

The Minister of Miseducation

Celalalt baiat ajuns ministru, de data asta al educatiei (Adomnitei - nu-i nimic, nici nu merita tinut minte), a reusit sa isi eclipseze total colegul de generatzie, in materie de gafe.

Plecat fiind intr-o vizita de lucru intr-o scoala generala de provincie, sub ochii presei, s-a incontrat cu niste elevi de clasa a V-a pe tema numarului de stele de pe steagul Uniunii Europene, dupa ce anterior le promisese ca le va premia cu prajituri eventualele raspunsuri corecte.

Cu glasuri gatuite de emotie, acestia au dat raspunsul corect: "12". In locul prajiturilor bine-meritate, sare insa din tort un alt raspuns doct: "Nu, sunt 15, mai cititi, copii!", le explica Adomnitei, foarte sigur de sine. Cei mici au insistat, la fel si ministrul. Pentru a pune totusi capat acestui mexican standoff cultural, cei mici au venit chiar si cu fotografia unui steag si au inceput sa numere, dar nici asa nu l-au convins pe ministru.

Penibilul a continuat la sedintza de presa, unde misterul a fost totusi lamurit - incercand sa para ceva mai informat si mai destept decat e, Adomnitei a rugat membrii staff-ului sa ii pregateasca niste intrebari, invatzand raspunsurile. Atitudinea si replica lui de final spun multe despre caracterul acestui personaj:

"Abia astept sa ma intorc in Bucuresti sa ii iau la rost pe cei care au pregatit materialele."

Monday, May 14, 2007

Cetateni suspendati

Cetateni suspendati I Cetatean suspendat II... suspenders included! :)Cetateni suspendati la mitingul pro-Basescu din Iasi, din 13 mai. Marele meu regret este ca nu am fost suficient de inspirat sa ii fotografiez si pe acei doi cetateni suspendati in copacul din stanga scenei, care dansau stand in semishpagat si dand puternic din fund, pe muzica Morometzilor... a must see, trebuiau filmatzi.

Daca are cineva o poza decenta cu ei, sau alte poze care sa ilustreze amuzant tema "Ceteatean suspendat", va rog, nu ma ocolitzi :) Ar iesi niste postere interesante pentru un final de campanie, sau ma rog, pentru un viral care sa genereze awareness...

Radu, multumesc pentru idee!

Sunday, May 13, 2007

Politice I

O dacie papuc trece in goana pe langa mine, cu steaguri rosii, fluturand. Un moment inefabil de sinceritate. E bine, zic.

Acum stim exact cine sunteti.

Saturday, May 12, 2007

Justitie oarba II

Acum cateva zile, while driving, am avut din nou senzatia ca ma uit la un film prost, sau ma rog, ca ii ascult adaptarea radiofonica. Intervievat telefonic, Tudor Chiuariu, acest... acest baiat ajuns din greseala Ministru al Justitiei, ii spunea foarte senin reporterului:

"[...]Nu se poate, trebuie sa avem condamanari!"

Dupa gafa monumentala cu Doru Tulus, care a aruncat toata Europa in aer, iata o a doua dovada clara ca nu a inteles nimic: daca nici asta nu mai e amestec in desfasurarea actului de justitie, atunci nu stiu ce mai e. O fi justitia oarba, da tocmai de aia ne doream pentru ea un insotitor care sa nu o puna sa alerge pe scari. Sau sa o impinga de la spate.

Stop Forrest, stop.

Friday, May 11, 2007

Clemens

"If smoking is not allowed in heaven, I shall not go."

Gand al prietenul meu, Samuel Clemens.

Thursday, May 10, 2007

Emoticons

Aflu via meebo cum s-au nascut emoticoanele - multumita lui Scott E. Fahlman, vecin de shrine cu David Bradley, inventatorul combinatiei CTRL+ALT+DEL si cu Jarkko "WiZ" Oikarinen, parintele IRC-ului.

Pe cuvantul meu, acesti oameni merita sa fac in cinstea lor un shrine din monitorul meu vechi, pe care sa ard pixeli cu miros de sursa-ncinsa. Wikipedia dixit:

"Scott Elliot Fahlman (born March 21, 1948, in Medina, Ohio, USA) is a computer scientist at Carnegie Mellon University. He is notable for early work on automated planning in a blocks world, on semantic networks, on neural networks (and, in particular, the cascade correlation algorithm) and on Common Lisp (cam asta invatzam eu in scoala, apropo... asta ca sa intelegeti cum am ajuns sa imi placa atat de mult oamenii si comunicarea directa). Recently, Fahlman has been engaged in constructing a Knowledge Base, Scone, based in part on his thesis work on the NETL Semantic Network.

In addition, he is credited with originating the first "smiley" or "emoticon," which he thought would help people on a message board at Carnegie Mellon to distinguish serious posts from jokes. He proposed the use of :-) and :-( for this purpose, and the symbols caught on. The original message board post from which these symbols originated was posted on September 19, 1982. It was retrieved in 2002 by a team of computer specialists seeking to validate the claim, which is still disputed.

This was the message:

19-Sep-82 11:44
From: Scott E Fahlman
Subject: :-)

I propose that the following character sequence for joke markers:

:-)

Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use

:-( ".

Cata dreptate, zic, cata dreptate.

Wednesday, May 09, 2007

Hard Talk, Soft Drinks

- Lucrurile nu se rezolva asa, ii spun, privind-o peste biroul ei. Are senzatia ca ma testeaza.

- Si atunci ce facem, pentru ca Pepsi castiga teren in Romania in fata Coca-Cola. Coca-Cola supravietuieste doar pe emerging markets, iar Romania incepe sa iasa din starea asta. Iar cei de la Coca-Cola te preseaza, vor sa faci ceva pentru ca pierd cota de piata.

Tentatia short-termismului. The quick buck & the big fish. Portofel, portofoliu.

- Este o decizie de care tine de branding-ul de produs, nu de PR. PR-ul este tactic, brandingul este strategic. Ma cam indoiesc ca cei de la Coca-Cola nu au un model evolutiv pentru schimbarea profilului de piatza locala de la emerging la established si mai apoi la under threat. Peste tot pe unde au trecut in Europa de Est, s-au intalnit cu problema asta. Treaba PR-ului e sa ofere solutii decente si eventual proaspete pe un model de schimbare a paradigmei comunicationale, nu sa inventeze acel model.

Stiu ce trebuie facut, dar nu e raspunsul pe care il astepti. Coca-Cola Company trebuie sa construiasca sau sa achizitioneze un soft drink independent care sa concureze cu Pepsi nu la nivel de produs, ci la nivel identitar, pastrand neatinse heritage-ul Coke si ideea de clasic. Un brand flancator, cum ar spune Stefan, care sa functioneze impreuna cu Coke pe principiul vaselor comunicante, cu product generated brand equity-ul pe post de fluid. Un produs care sa ofere un pic de supletze strategiei de marketing, amortizand socurile. Probabil ca e un adevar pe care il vad multi la ei in companie, dar nimeni nu are cojones sa isi asume responsabilitatea asta. Oricum nu poate fi o decizie locala, ci una de nivel cel putin regional. Frica pentru scaun ii pune probabil sa trateaze simptomele, nu boala, folosind cosmeticieni in loc de medici. In plus it takes time. Ca orice boala grea, tratamentul e lung si dureros.

- Si totusi, imi raspunde usor contrariata ca nu ii ofer raspunsul pe care il asteapta. Vrea o idee de campanie Pepsi-like pentru Coca-Cola. Gresit, gresit. Trebuie sa faca o campanie, asa se misca lucrurile, nu conteaza cum si de ce, sau la ce foloseste asta. I s-a comandat o campanie, va face o campanie.

Mi-ar fi foarte usor sa iti ofer confirmari. Sa te fac sa te simtzi confortabil, sa te flatez incet si sa adaug la puzzle-ul tau piesele lipsa, venind cu o idee minunata de campanie, on the spot. Coca-Cola, "the modern classic". Doar ca nu luam noi decizii de repozitionare produsului, nici macar pe o piata locala. Hai, sa terminam odata. E un dialog al surzilor.

- Avem in fata doua femei. Una de 23 de ani, cealalta de 35, amandoua concurand pentru aceiasi barbati. Prima e proaspata, spontana, inteligenta si imprevizibila. E genul care va imbraca in graba un tricou alb si va arata perfect. Cealalta se tine inca bine, dar intelege ca pierde teren, atunci cand se uita dimineatza in oglinda.

Ce asteptati dumneavoastra de la mine e confirmarea faptului ca cea din urma ar trebui sa inceapa sa se machieze strident.

Conversatia se rupe, precum o foaie de caiet. Nu vei lucra cu mine, nu voi lucra cu tine.

Vezi, e foarte simplu.

Tuesday, May 08, 2007

Traind bine

"Domnule Presedinte, milioane de romani se intorc din strainatate. Astia... stiu cum sa traiasca bine!... Or sa voteze. Sefu', ce sa le facem ?..."

Intrati val-vartej pe usa, cei doi SPP-isti asteapta raspunsul, cu priviri de caini dresati. Basescu se ridica de pe scaunul indreptat spre fereastra si nu spune nimic, privind ganditor spre lumina de afara.

Daca as fi fost Basescu, shogunul acestei tari, i-as fi pus pe SPP-isti sa bata incet cu degetele in masa timp de o ora, imitand o ploaie trecatoare de vara. As fi inchis ochii, m-as fi afundat in scaun si as fi ascultat ropotele.

Zen. They think too much.

Cam ca baietii lui Geoana, cand l-au pus pe tipul de la Ziua care a facut creatia la spot sa il atace cumva pe Basescu, daca tot ies pe sticla.

Monday, May 07, 2007

Hedgehog in the fog (the movie)

Yuri Norshtein, the russian answer to Walt Disney.

Mujeres & deterhentes

"O data Persil, mereu Persil..."

Jura-te, femeie, jura-te. Jura-te acum, aici, pe aceasta cutie de detergent. In sickness or in health, pana ce apa de clatit ne va desparti. Down the drain.

Albe la albe. Negre la negre. Dust to dust.

Saturday, May 05, 2007

Electronic stuff wishlist

Sa ne punem gandurile in ordine, un pic. Vrem:

  1. un DSLR (Pentax K10D sau Nikon D80) - DONE.
  2. o camera compacta cu stabilizator (Canon G7 sau un 710is)
  3. un monopied profesional Manfrotto - DONE.
  4. un trepied profesional Manfrotto (voi nu sunteti electronice, ce cautati aici?)
  5. un telefon Nokia E60/N80 (pentru combinatzia wi-fi, skype, blogger mobility)
  6. un PDA Fujitsu Siemens N560
  7. un mp3 player Clix 2nd generation de 4 Giga - DONE.
  8. un CD/DVD player auto (Alpine CDA-9854R)
  9. un detector de radar pentru bara fata si - DONE (de parbriz, pana la urma).
  10. un sistem Parktronic (recomandari de mesteri decentzi, anyone?)
  11. o plasma sau un lcd generatie mai noua (habar nu am ce, astept recomandari)
  12. un card reader pentru SD, tip stick (l-am busit pe ala vechi) - DONE
  13. un hardisk extern de mare capacitate (250-400 giga, again, recomandari? - 250G Seagate Barracuda - thanks, Swayrs!) - DONE. (500 giga Seagate)

Gata. Stiti cand e ziua mea, nu ? 29 mai. Acum o sa vedem daca e dragoste adevarata :)

Friday, May 04, 2007

Non tangere

"Iti doresti o casa de care nu te poti atinge? Cu noul Gigacredit de la Bancpost..."

"Da, ma simt foarte vinovat de tendintzele mele masochiste si vreau sa platesc pentru asta 30 de ani. Sa simt ca ma doare. Si vreau sa ma respinga cu adevarat, nu asa, sa imi cada din cand in cand feonul in cada, sa dau cu shutul in toc sau sa imi prind degetele in usa. Am putea de exemplu aranja sa cada tavanul pe mine sau sa ma curentez foarte tare cand schimb sigurantzele? Sa ma lase aproape mort pe podea...

Doua secunde sa imi potrivesc mai bine punga de plastic pe cap, ca nu ma asfixiez cum trebuie. Ah, si as mai vrea sa ma umileasca rau, rau de tot. De exemplu, atunci cand spal toaleta, care e foarte murdara..."

Foarte tare, Scala JWT, foarte tare. Cred ca ati inventat the ultimate shit in materie de sexualitate - continentza imobiliara, practicata de un proprietar masochist si prietena lui, casa frigida.

Adevarul e ca ar fi durut foarte tare sa faceti o inversiune acolo, in prima fraza. De unde si ideea ca ar fi fost mult mai misto...

Thursday, May 03, 2007

Redactzia shocuri si concursuri

Un motiv in plus sa regret studentia, pe langa faptul ca pentru non fii de profesori nu erau burse decat in Vietnam si Algeria, iar conceptul de facultate de comunicare nu se intalnise cu Mioritza:

Kodak student ad competition 2007

(repede, inainte sa ma corecteze proro - e doar pentru studenti la UNATC, Universitatea Hyperion, Universitatea Media, Universitatea Sapientia, Universitatea Babes-Bolyai. Enervant de-a dreptul.)

pentru restul, ramane intotdeauna Concursul de copywriting Ad'or .