Sunday, April 29, 2007

Gand divin

Primul gand al lui Dumnezeu, dupa ce a inventat ornitorincul: ia sa vedem ce mai avem astazi de facut... a da, sa ii dau ceva lui Moise pe munte, sa duca jos. Hmm... un test de credinta...ce-ar fi sa ii dau doua inghetate: o sa il pun sa coboare Horebul cu ele fara sa se topeasca, sa ajunga in mijlocul israelitzilor care asteapta flamanzi in desert cuvantul Meu si sa le spuna:

Capsuni sau cacao?

Thursday, April 26, 2007

Danish furniture

Daca tot am vorbit despre mobila si Ikea, merita aruncata o privire si un pic mai incolo, in Danemarca, aceasta adevarata fiica a Mamei Omida a designului nordic.

Wednesday, April 25, 2007

The Lamp

Daca v-ati intrebat cam care ar putea fi criteriile care separa un ad genial de restul turmei, iata unul: primul reuseste sa isi depaseasca conditia de aparat de vandut, forteaza introspectia, intrebarea existentiala.

Cam asta face "The Lamp", spotul creat de Spike Jonze pentru Ikea: ascunde filosofia companiei intr-o poveste despre schimbarea generala de paradigma (pierderea sufletului, trecerea de la consumerismul modern la cel postmodern, de la sinele sacru la cel parametrizat, parte a procesului comercial). Mai mult, nu doar vorbeste despre ea, ci o si exemplifica la nivel constructiv, lasandu-te totusi sa iti alegi locul si perspectiva, de-o parte sau de alta a acestei crevase.

Dupa Jonze, lumea se imparte altfel - in proprietari, lampi vechi sau lampi noi. Meritul lui major este ca reuseste sa ne arate noua, lampilor vechi, ca schimbarea modelului consumerist nu trebuie sa fie in mod necesar un proces dureros. Precum un gardian cu inima mare, vine langa gratii pentru a sopti sufletului nostru ca are pentru el o veste buna si o veste proasta: vestea proasta e ca a fost condamnat la moarte; vestea buna e ca primeste o masa gratis.

E o executie, dar una pe care gardianul stie ca zambetul o va face mai suportabila. That's why I love him.

Tuesday, April 24, 2007

Numele tau e femeie

Femeia germana a anilor '30 e blonda, are 1,76 si e atletica. Ea poarta rochii cu spatele gol la cocktailuri la ambasade, joaca tenis si are doi dobermani care o orbiteaza permanent, cu miscari discrete.

Femeie, o sa te numesc Dagmar von Hackenau, ca intr-un roman prost al lui Haralamb Zinca.

Sunday, April 22, 2007

Waiting for some wine

Aproape Paris: Chardonnay in Villacrosse...

Saturday, April 21, 2007

Design, design

Un nou week-end, un nou tanar designer: Vlad Tomei. Sfatul meu - cumparati, e prima lui serie mica. In cazul fericit, peste ani s-ar putea sa il revindeti cu un profit bunisor unui colectionar japonez care cauta un Tomei original. Worst case, u will have another nice T-shirt or bag to wear.

Wednesday, April 18, 2007

Vraiste

Stii ca esti vraiste... atunci cand incerci sa deschizi usa de la intrarea apartamentului cu telecomanda de la masina si iti ia mai mult de patru secunde sa intelegi de ce nu functioneaza.

Cred ca ar iesi un ad din asta, daca m-as chinui putin.

Tuesday, April 17, 2007

Design a Pepsi can

... and win a designer reputation, alongside 10.000 $. As you can see, it pays to have a can do attitude :) ...

(but only in U.S., apparently - thanks proro)

Dolce

Prezentare de caz de la Karakter, creatorul marcii. Cate putin din toate: context, strategie, aplicatii.

Apropo, daca vreti sa vedetzi un exemplu despre cum ar trebui stilul grafic sa sustina comunicarea de brand, duceti-va la orice outlet Dolce, puneti mana pe brosura de prezentare si priviti ilustratia de pe coperta. Also to be noted: un tone of voice la ani lumina de Romtelecom.

Ar fi interesant de vazut de ce au optat pentru corporate endorsement in unele medii. Data fiind reputatia companiei mama in zona publicului tanar, alegerea este absolut discutabila.

Info, cineva?

Monday, April 16, 2007

How Brands Collide I

Doua sfaturi pentru tanarul bondoc din spotul celei mai recente promotii pentru napolitanele Joe: stop singing in the rain. You're freaking me out. It's not raining.

Dincolo de asta, prietene, tu nu ai nevoie de noroc sau de napolitane ca sa faci rost de un BMW. Pur si simplu pune in purcelush banii pe care ii cheltui pe tricourile alea ingrozitoare de la Stefanel si o sa vezi ca dupa vreo doi ani iti iei masina singur.

Oare brand managerii de la BMW si Stefanel nu se cam enerveaza ei, asa, cand isi vad produsele in ad-uri la napolitane?

Opiniile altora despre spot (iqads.ro) - eu cred ca o sa ma abtin astazi, ca am de lucru.

P.S. Cred ca am inteles de ce sunt asa fascist cu omul: anecdotic vorbind, stiti care e singura diferentza intre Goebbels si personajul nostru? Goebbels nu se tundea ca Hitler. In rest, avem totul: pasiune pentru dulciuri, vodevil si BMW-uri, nevoia de a arata cu doi ani mai tanar si de a exagera vestimentar, talia in devenire si literele gotice. Pun pariu ca in brief scria: ii plac trenuletzele de jucarie, isi dorea sa devina aviator cand era mic, iar visul sau secret e sa instaureze o noua ordine mondiala.

Friday, April 13, 2007

Pipe Thinking

O vreme, am trait cu senzatia ca toti fumatorii de pipa sunt (sau au fost) oameni buni; pana cand am descoperit exceptia notabila - Iosif Visarionovici Stalin.

O seara furtunoasa

Fostaram la doua concerte de foarte buna calitate aseara: Luiza Zan (jazz ambiental) si Duncan Patterson - A moment in time, proiect solo (rock).

Despre ei, numai de bine, i-as lua pe amandoi acasa (dar nu in acelasi timp). Despre public, doua surprize, una placuta si una neplacuta: la Luiza Zan, foarte multi pustani (liceu, anul I-III), motiv de crestere de inima. La Patterson insa, lume putina. Dar nu pentru ca organizatorii nu ar ar fi facut tot ceea ce trebuie. Absentza publicului a fost mai degraba unul dintre acele semne triste ale schimbarii: rock-ul autentic e omorat de linkin parci. Poate de aici si sentimentul de priveghi.

Oricum, jos palaria in fata lui Roca, sufletul acestui eveniment!

Thursday, April 12, 2007

La rascruce de vanturi

Well, browsand web-ul in dimineatza asta, dau peste un produs care a reusit sa imi smulga un zambet. Worst case scenario in materie de naming:

BUSOLA RECTA COMET

Scara: 45mm
Termometru in ?C
Grafic temperatura
Masoara viteza vantului
Greutate: 10g
Dimensiuni: 26 x 78 mm
Garantie: 5 ani in conditii normale de utilizare

Fara sa vreau mi-am adus aminte de scena in care Butch, boxerul din Pulp Fiction, primeste de la taica-su un ceas, pe care seniorul il ascunsese intr-o anume cavitate a corpului, in timpul celor cinci ani petrecuti in prizonierat in Vietnam. Ceas dupa care se intoarce. Si de la care aproape ca i se trage, in final.

Se putea mai rau de-atat? Ei bine, da... putea sa se cheme Recta Blackhole. Sau puteau sa o vanda la pachet impreuna cu romanul lui Emily Bronte, "La rascruce de vanturi".

Tuesday, April 10, 2007

Stirea zilei

Yesterday's news, Antena3. Dupa unele surse s-a intamplat in 33 A.D., dupa altele, nu s-a intamplat deloc. Asta daca nu cumva El e chiar tipul din imagine, invitat de Gabriela Vranceanu Firea in studio.

Monday, April 09, 2007

O fotografie de Paste

O mana de prieten, undeva in orasul meu natal...

Saturday, April 07, 2007

Funny thought*

- The Bunny and the Eggs just hijacked Easter, Sir. They are airing a list with their demands as we speak, using the plane's telecom …
- What are you waiting for, Lt.? Put them on the speaker!

…if our demands are not met, we are going to shoot… what’s your name, again, boy? ... We are going to shoot young Jesus here…

__
* ... on why Easter is no longer about Jesus

Pusser's Rum

A mug from my family's private collectionA nice slogan from Pusser's (my favorite history flavoured rum), that goes with some Royal Navy traditional toasts:

Monday
To our ships at sea.
Tuesday
Our men.
Wednesday
Ourselves (as no one is likely to concern themselves with our welfare).
Thursday
A bloody war and quick promotion.
Friday
A willing soul and sea room.
Saturday
Sweathearts and wives, may they never meet.
Sunday
Absent friends and those at sea.

But the standing toast
That pleased the most was:

The wind that blows
the ship that goes
and the lass that
loved a sailor!

Thursday, April 05, 2007

Changing the Marlboro Man

Suntem in anii '90, inceputul sfarsitului... smoke-free areas, big tabacco law suits, increasing public pressure on health issues, limitari drastice in advertising si bineinteles, un nou public definit de noi paradigme, cu noi obiceiuri de consum. Ca intotdeauna, echipa de marketing din spatele brandului simte valul si se adapteaza rapid. Citat dintr-un document intern de la Marlboro:

"About the emergence of a new trend, called Wildering: Wildering is defined as 'a new appreciation of ourselves as primal beings, returning to nature to test ourselves, physically and spiritually'".

Evident, pentru a face sa se intalneasca vechiul cowboy cu noul public in limitele noului concept, trebuiau facute niste mici ajustari la tzinuta de drum si harnashamentul acestuia.


Vechiul model + perceptii istorice

  • Cowboys are macho and simple-minded.
  • Cowboys are "men against nature".
  • Cowboys kill indians.
  • Cowboys leave women at home, wringing their hands.
  • Cowboys are alone on the range.
  • Cowboys are outlaws.
  • Cowboys are brutal.
  • Cowboys eat pork and beans.
  • Cowboys dress for function.
  • Cowboys shoot wolfes.
Noul model Marlboro

  • Cowboys are sensitive.
  • Cowboys are advocates of the land.
  • Cowboys are Indians.
  • Women are cowboys.
  • Cowboys ride the range with their wives.
  • Cowboys have principles.
  • Cowboys are kind.
  • Cowboys eat grilled vegetable fajitas.
  • Cowboys dress for functional style.
  • Cowboys dance with wolfes.

Iaca, asa se remodeleaza perceptiile: pleci de la un subbrand cu aer de aristocrat britanic, de la Philip Morris (Duke of Marlborough), targhetezi femeile (1924 - Marlboro, Mild as May)", dupa care il transformi intr-un brand foarte masculin, cu pamant sub unghii, eventual il mai iei putin la pila, ca sa incapa in modernitate...

The fun never stops :)

Wednesday, April 04, 2007

Starbucks in Romania

Dupa Ikea, iata ca ajunge in Romania un alt brand iconic: Starbucks. Incet incet, poate ca o sa inceapa sa miroasa si pe la noi a civilizatie...

Asta in masura in care spiritul latin nu o sa invinga modelul propus de brand, asa cum a facut-o pe Ramblas, in Barcelona, unde am descoperit cel mai murdar Starbucks din lume.

Tuesday, April 03, 2007

English Mixture

"The best pipe-heads are those wrought in stone by the hands of the Bedouins; the better stone is found two days below Heju and by Teyma. Besides they use the sebil, or earthenware tube of the Syrian haj market. Their galliun (tobacco pipe) stem is made of the branch of some wild fig-tree, grown by desert waters, or of plum-tree from the oasis; they bore it with a red-hot iron, over evening watch-fires.

As many Bedouin heads, so many galliuns, with commonly nothing to put in them. Is any man seen to have any of the coveted leaf, knotted in his kerchief, he durst not deny to divide it with them, - which if he witheld, yet pretending mirth, the rest would have it of him perforce.

If there be none found among them, they sit raking the old filth of their galliums and with sorry cheer put the coal upon that, which they have mixed with a little powdered dry camel-dung or some sere herbage: thus they taste at least a savour (such sweetness to them) of tobacco, whereof, when they are anywhile deprived, I have seen them chop their pipe stems small for the little tobacco moisture which remained in them: and lying a coal upon this drenched wood they `drink` in the fume with a last solace."
Charles Doughty - Arabia Deserta

Experiente care trec dincolo de timp si spatiu: singura data cand m-am simtzit sarac a fost atunci cand nu am avut cu ce sa imi cumpar tutun.

Ciudat, tocmai mi s-a terminat rezerva de English Mixture de la Davidoff si dintr-o data ma simt la fel de sarac ca atunci, desi pe raft ma asteapta cumintzi alte opt felurite cutii, pline de promisiuni. Am castigat sau am pierdut, undeva intre aceste cincizeci de grame de tutun? Cine stie...

Dramaluiti-va viata cu grija de negustor berber, zic. Last pufs, apoi Arabia Deserta.

P.S. Maine, despre product placement in materie de tutun, ca sa ramanem in tematica generala a blogului.

Monday, April 02, 2007

Freestyler

Some people like it hot. Some like to move it, move it. But others, well, they simply don't.