Tuesday, August 29, 2006

Cornwall

"-In greaca, numele tau inseamna fecioara, Kir Iacos.... Ala e un Atlantic?
-Da, un Worldmaster din '67.
-Taica-miu a avut unul, si dupa ce a murit, nu l-am mai gasit niciodata".

Despre nume, poate, draga O.. Desi s-ar putea sa vina de fapt pe filiera latina, din "quirina/quirinus", sulita. Anyway, exista o poveste despre acest nume pe care nu o stii, pentru ca povestile sunt limba vie, nu limba moarta, la care tu te pricepi atat de bine. O poveste despre tati si fiicele lor, precum a ta.

Dupa Istoria Regilor Britanniei a lui Geoffrey of Monmouth (o poveste veche, 1136), un om cu numele acesta a condus descendentii troienilor pe coastele marii tireniene. In Galia, a purtat razboi cu Goffarius Pictus, regele Aquitaniei, pe care l-a invins. Si-a trecut oamenii pe coastele Albionului, in ajutorul lui Brutus, fiul lui Aeneas, care a redenumit acest teritoriu Britannia. Anyway, Corin a devenit primul duce de Cornwall, loc caruia ii si imprumuta propriul nume.

Dupa moartea lui Brutus, Britannia a fost impartita intre cei trei fii ai lui Locrinus (Anglia), Kamber (Wales) si Albanactus (Scotia). Locrinus a luat-o in casatorie pe Gwendolen, fiica lui Corin, dar se iubea in secret cu Estrildis, o printesa germana capturata in luptele cu gotii. Omul al carui nume il port a murit, undeva in aceasta perioada. Locrinus a divortat de Gwendolen si s-a casatorit cu Estrildis. Gwendolen a ridicat oaste din Cornwall si a purtat razboi impotriva fostului ei sot. Locrinus a murit in lupta, iar Gwendolen a aruncat-o pe Estrildis si pe fiica sa Habren in apele raului Severn.

Prea multe povesti triste de familie, that is. Cat despre acel ceas, daca nu il vei gasi, ti-l voi da pe al meu, sa il dai copilului tau cand se va face un om mare. M. te-a iubit foarte mult, sa stii.